Gud gjorde ej gröna små ärtor....

Hej jag heter Annelie och är 48 år. Idag har jag; frivilligt ätit något som jag tidigare inte tyckt varit värt att kallas människoföda: GRÖNA ÄRTOR.

I sociala sammanhang, när det inte varit passande att skicka över dem till grann-tallriken, eller snärta iväg dem genom luften och se vart de hamnar, så har jag svalt dem hela.
Har sagt till mina nära att OM jag blir dement så säg till på hemmet att jag INTE äter GRÖNA ÄRTOR.

Jag la upp fem ärtor på tallriken bara för nyttighetens skull..Tog en, smakade riktigt..Hm, det var ju inte så dumt! Tog en till.. Ja ni ser; det blev ett blogginlägg- Det var ju gott.

En vacker dag kommer jag säkert att äta lever också, men det är långt dit. Känner mig inte mogen för det ännu.

Förändringar ska ske långsamt, så att det riktigt får förankra sig: Det blir något det: Vid 48års ålder lärde sig sedemera Annelie att äta gröna ärtor!!

Kanske mitt inre lyckades ändra inställning på mina smaklökar, då jag läste om ärtornas höga näringsinnehåll. Vi människor är ju mästare på att skapa oss egna "sanningar". Så och även jag.

Ja nu har jag ju inte bara frossat i ärtor sen sist då jag skrev: Jag har även klippt mig! Berättade för frisörskan Hanna, samtidigt som de gråa stråna blev allt synligare, att jag har en blogg och i den så har jag skrivit om de så oerhört, jättefarliga och canserframkallande kemikalierna som finns i hårfärgningsprodukter och att jag samtidigt ångrade det- För jag fick en stark längtan efter en hårfärgning.

Visst, det ledde in på ett samtal på hur oskyddade de är i yrket, jo, hon hade inte tänkt på alla kemikalier och blev ganska berörd..

Hon var jätteduktig och ordentlig så jag bokade en ny tid om 2 månader, för toppklippning: kändes bra!

Nu är jag ganska trötter, det tar på krafterna att ge sig på gastronomiska smakupplevelser utan att kunna förutse konsekvenserna, så nu ska jag lägga mig i sängen och analysera det hela.
 Är att ha en varm säng att krypa ner i. Go´natt






Hej

Igår var en riktigt slö dag, även fast tankarna gick i kreativitetes tecken:
 
Fönstertvättningen blev 1h Facebookande.

Gardinbytet blev ett litet blogginlägg.

Dammsugningen blev några Digestivkex med Brieost

Golvtvättningen blev en kanna kaffe och datorn (igen)

Vad som fick mig att ta mig en middagslur på några timmar har jag förträngt.

Men jag börjar absolut bli sjuk, så jag behövde vällan, antagligen vila och sova.

Idag ges dock ingen plats för vila: Ska KLIPPA mig 10.45, efter det så ska jag kila in på Lindex och köpa ett par byxor som jag har gått och tittat på ett tag; hoppas att de finns kvar..

Sen ska jag ta mig an ett kvällspass i Hemtjänsten..Pust!!

   Ha en bra dag/kväll/natt och var rädda om varandra

Japp

Vet inte vad som har hänt riktigt; Men jag gillar verkligen att ha tvättstuga.. Vara ledig, tassa ner i mörkret, sortera 40 och 60 tvätten- veta att snart är garderoben komplett med nytvättade och sköljmedelsdoftande plagg.

Igår sköljde jag igenom mitt inre med livets sköljmedel a´la meditation.. Så skönt att stanna upp. Satte mig på pallen ganska förutsättningslöst, hade tvingat mig ut i kylan för att komma till kyrkan och kände mig ganska låg - men energin och livsandarna vaknade sakta, stilla till liv och allt kändes bra igen.

Snart ska jag gå ner till tvättstugan igen- 60 tvätten torde vara klar för att hängas upp i torkskåpet.

   Kram på er

Ännu en dag i mitt liv

Brunt tegel, lite gotisk stil på byggnationen- missionskyrkan mitt i Borlänge, mitt i men ändå lite skymd och anonym.

I denna vackra byggnad tassade jag in med Rosie som moraliskt stöd- skulle ju sjunga med organisten Mats.

Lång och gänglig satt han bakom orgeln och spelade när vi kom in, reste sig i sin fulla längd och jag kände mig ganska så kort.

Det blev pang på rödbetan som man brukar säga; vad tänkte du sjunga?? Gulp, han fick det att låta som att jag hade riktig rutin på det här med att sjunga offentligt.

Jag har hört om en stad ovan molnen & Där rosor aldrig dör svarade jag sanningsenligt.

Sände en tacksmhetstanke till Roffe Wikström som har tolkat den förstnämnda, så den kunde jag, satt som en smäck tillsammans med Mats skickliga pianospel.

Men den andra!! Kände hur frälsningsarmehatten åkte på, om än lite på sneskan!! Men tack och lov så finns den på youtube, så nu blir det te att lyssna och lära.

Rosie och jag gick och fika efteråt, det blev ingen lågbudgetvariant den här gången, den blev en smaskig buddapestbakelse, dock alldeles för liten...

Vi tog en promenad efter mot Hagakyrkan, där höll ovannämnda organist på att öva med sin kör, vi tassade in i värmen, slog oss ner och lyssnade.. Mysigt.

Japp, idag är det fredag och jag ska jobba kväll, jobbar hela helgen och måndag..

   Ha en förbaskat skön helg.


Mitt liv som Annelie

Tiden bara rasar iväg.. Det kanske heter rusar!!? Rasar har en negativ nedåtgående klang och är fel i sammanhanget.
Gör ett nytt försök: Oj, vad tiden rusar iväg!!

Torsdag d. 21 oktober- Vi har varit sambosar i över 2 månader nu. Saknar mitt Hälsingland, det gör jag, men livet här med Per är ju som det ska vara så det är inte mycket att orda om- vi har det bra tillsammans.
Det har ibland varit känslomässigt turbulent på många plan, men att rida ut stormen och ta en dag i taget gör livet betydligt mer lätthanterligt.

Idag är det som sagt TORSDAG och jag ÄR LEDIG.. - Ska träffa en organist idag som ska spela på begravningen tillsammans med min ljuva stämma; Är lite lätt nervös inför uppgiften.

Dessutom så är jag förkyld, men.. Det ska gå..

I tisdags så var jag på mitt livs första sånglektion- och jag sjöng inte en ton. Tränade bukmuskelaturen;

s,s,s,s,s- slappna av, s,s,s,s,sT- slappna av, s,s,s,s,s,s,s,s,T- slappna av..osv. Med focus på andningen går det riktigt att känna hur luften fyller hela lungorna, hur musklerna runt diafragman ömsom spänns och slappnar av.. 

Blev hämtad av Per som skjutsade mig vidare till Forssa, skulle jobba kväll OCH det fanns inga cyklar inne, vilket hastigt förmörkade mitt sinne och fick diverse senor i knäna att skrynkla ihop sig och vilja gå hem.

Men Reneé hade en lösning: Hon har en gammal postcykel, med ett liten flak framme vid styret, stort nog att rymma min lilla stjärt!! Jag tog plats, vinkade vänligt åt de som höll på att köra i diket och samtidigt slog mig tanken att jag skulle döpa om min lille blogg till: Mitt liv som Annelie.

Japp, Reneé skjutsade mig till destination längst bort.. Och tanten jag sedemera kom fram till hade besök av en son och behövde ingen hjälp!! Jahapp, så var det bara att vända då..Men då fick jag gå tillbaka, men det var skönt med en liten promenad utan stress.

   Och vad denna bild har med texten att göra kan man ju undra, men den är färggla´och fin...

Ha en jätteskön dag hörrni och var rädda om varandra




LÄS & Begrunna

flowerline

 

 

Till eftertanke

av Søren Kirkegaard

Om jag vill lyckas
med att föra en människa mot ett bestämt mål,
måste jag först finna henne där hon är
och börja just där.
Den som inte kan det
lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra.

För att hjälpa någon
måste jag visserligen förstå mer än vad han gör,
men först och främst förstå det han förstår.
Om jag inte kan det,
så hjälper det inte att jag kan och vet mera.

Vill jag ändå visa hur mycket jag kan,
så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och egentligen vill bli beundrad av den andre i stället för att hjälpa honom.
All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa
och därmed måste jag förstå
att detta med att hjälpa inte är att vilja härska,
utan att vilja tjäna.

Kan jag inte detta
så kan jag inte heller hjälpa någon.

 

 

flowerline

18/10

Jag vilade mitt huvud på min hårknut, lyssnade, blundade, tänkte och var.. Liksom bara var i nuet.. Försökte verkligen vara i det, följa rösten som ledsagade oss in i essansen av våran själ, dvs kärleken..mmm, den sa så, rösten; att kärleken var essansen av våran själ.. Så även om vi blir lämnade, övergivna så finns kärleken ändå kvar..i oss själva, även fast det kan vara svårt i stunder av smärta.. Jopp!

Rökelser och tända ljus, värsta flummet!! kan man ju tycka..men, varför då? det är ju onödigt: bättre att bara vara i något som är bra och hänga med.

Ja vad kan vara bättre än att starta upp en må bra kör med om inte avslappning och meditation- det går inte att sjunga om man är spänd!

Sen följde röstgymnastik och lite skratt.. Det ÄR jättesvårt att stå och liksom prutta med läpparna, hålla ton och tänka sig att ljuden följer en halvmåneformad..ja, jag vet inte vad.. Efter lite rytmövningar. Hm, jag har lite svårt med koordinationen, men det gick, så blev det gosspel.

Ja, vilken härlig kväll- tyvärr gick det alldeles för fort och det dröjer 2v till nästa gång.

Nu ska jag gå och lägga mig och vila benen och resten av kroppen och knoppen, kommer säkert att sjunga i sömnen.

KRAM på er


Några rader

Pärlsocker på ett fat och fnitter i själen.. De guldgula löven yr runt i virvlar mot klarblå himmel och allt känns bara bra..

Har varit nere på stan och lågbudgetfikat a´la ett glas kallt vatten och en chokladboll tillsammans med en vän.

    Så kan ännu en dag i oktober te sig..



En dag i Oktober

    Den stackars katten satte sig och stirrade ner i en tom matskål.
Jag la upp ny mat, katten konstaterade att jag skött mig; struntade  maten och gick och la sig igen..

Dumma katt!!!

Min lilla pluttisnuttkisse, inte är hon dum inte..bara kanske lite, lite, en aningen bortskämd. Hon vet att ta plats och så ska det vällan vara- en pigg, något parant dam på snart 8 år, hon är som en kattunge och älskar att apportera små irriterande gummibollar - helst nattetid.


Som timvikarie blir det många timmar stirrandes på telefon- I morse hade jag gett upp och släppt blicken.

"Hej det är Petra från bemanningen, kan du tänka dig att jobba i ...gruppen? - "Bra då säger jag att du kommer så fort du kan"
STRESS.. 4 minuter tills bussen går.

Irriterad och stressad insåg jag att min kvarvarande uppsättning tänder ville ha mer än ½ minuts omtanke, att BH:n inte gjorde nytta bakofram och framförallt; ingen skulle släppt in mig om de såg hur jag såg ut i håret..(eller så hade de trott att jag kom från städpatrullen, med moppen i högsta hugg...)

Jag släppte stressen, jag lyckades: jippie.. Det fanns ingenting att stressa över. Jag kom när jag kom och allt det jag stressade upp mig för kändes som en bagatell och nästa buss gick efter en kvart.

Behöver jag tala om att det blev en bra dag


   KRAM







Zetterberg och Lasagne

   Vad gör man när gubben är på jobbet och man känner sig liten och ensam?  När tankarna snurrar  i ett ständigt virrvarr och man önskar att det kunde stå; Hanteras varsamt, ömtålig, fragile i pannan när man går utanför dörr´n.

Jo det ska jag tala om för er: Man sätter på Sven Zetterberg & the Chicago Express - Stepping out alive på en volym som får katten att vilja flytta hemifrån och köper ett paket köttfärs med perverst dyrt kilopris och fixar till en LASAGNE..

Det finns ett gitarr-riff i första låten som jag bara älskar; hörde det första gången jag satt i Edseln. 

Att jag inte tänkte på det tidigare innan jag lyckades förmörka mina tankar med gammal skåpmat från ryggsäcken: Blues när den är som bäst OCH lasagne. Det är bara gubben he´m self som fattas, lite tända ljus och en extra tallrik till katten.
   ..."vi skapar världen genom våra tankar"/buddha



Just det


Meditation, härskartekniker..

   Hon var så söt Lisbeth där hon kom släntrande över grusplan med ett leende som bara en Diakon kan åstadkomma.

Hon ger ett vänligt och milt intryck och jag bad om ursäkt att jag var tidig. Men det gjorde ingenting, hon bad om hjälp att tända alla ljusstakar i kyrkan. Jag gjorde det; kändes lite magiskt även om jag fick ont i min tumme efter ett tag.

En efter en droppade in: Karin, timvikarie inom hemtjänsten. En ung tjej som mediterar morgon och kväll hemma, men ville ha lite vägledning och var rädd att hon skulle somna under meditationen och andra som rörde sig hemtamt och rutinerat bland underlägg och pallar.

Lisbeth slog i den lilla gonggongen och blicken fast på ingenting och tankar som flödade fritt fick tiden att stå still- skönt att stanna upp, så för bara en liten, liten stund i oktoberkvällen.

Vi drack te och småpratade efteråt, det var inga livliga diskussioner, tvärtom ganska..tjae, alla behövde väl stanna upp innan det var dags att gå hem..

Karin och jag promenerade tillsammans bort mot Domnarvet, där jag f.ö bor nu för tiden.

 Jag behövde den här energiinjektionen.. Jag har de sista dagarna snubblat över människor som besitter essansen av Jante-lagen och lyckats att göra det till en fulländad konstart.. Har ni hört talas om de 5 härskarteknikerna?

-Osynliggörande
-Förlöjligande
-Undanhållande av information
-Dubbelbestraffning
-Påförande av skuld och skam

Förlöjligande och dubbelbestraffning har jag väl inte snubblat över; men det andra! På något subtilt sätt som kanske bara är överdrivet, men om jag ska gå hem till en person inom hemtjänsten så gör jag ju under samma förutsättningar och med samma ansvar som en ordinarie, men då är det en förutsättning att man vet lite om personen, det som inte står i handlingsplaner och beslut.. Det blir till frustration.

Jag vet att de som har ett behov att trycka ner en annan människa gör det av ett skäl som inte egentligen har med "offret" att göra.. Det är ju dålig självkänsla, ett eget dåligt psykiskt mående helt enkelt som styr.

Och jag då, varför bryr jag mig? Tjae, jag är lite vek på den punkten kan jag ärligen erkänna..även om intellektet säger en sak, så säger känslan en annan..

Så Lisbeths milda leénde var som balsam för själen.

  Nåväl, nu ska jag inte tillåta mig att tankarna cyklar iväg. Meditationen var underbar och jag längtar redan till nästa gång. Men därimellan så ska jag sjunga i "Må bra-kören" med Petra Kvännå som ledare..

Så herregu´att jag låter mig påverkas av energitjuvar, jag har det ju hur bra som helst..


11/10- måndag

   Morgonsol i glödande höstlöv.. Det går ju att bli lyrisk för mindre. Tiden räcker inte till för att gå och sparka i löven och höra hur de prasslar under sulorna..

Jo, jo; naturligtvis så gör den det, men.. Svårt att proritera ibland i livet. Är man inte vaksam så rullar det på av bara farten och rätt vad det är så är det man ville vara i historia och blir till ett grumligt löfte om att ta vara på tiden...nästa gång.

Men livet är det ju det som pågår medans vi gör upp planer...

Ikväll, iallafall Då ska jag ta mig tid att stanna upp, bara vara.. Gör ett nytt försök med meditation i Haga-kyrkan. Unna mig lite "mums för själen".

Nästa vecka/måndag så är det KÖR.. Fiffigt upplagt, ovetandes om varandra så turas meditationen och kören om på jämna och ojämna veckor..


Det här med att bo i en större stad igen blir lite som Annelie i en godisbutik- vill ha ALLT. Men jag begränsar mig till måndagsgodis.
   Ha en underbart skön dag


Nyfiken

"Jag är inte nyfiken- bara jag får veta allt..."

Ibland skriver jag- "varför inte skriva en kommentar" eller ännu bättre: "varför inte översaka dig själv med att skriva en kommentar..."
Men nääe, inga kommentarer.. Och jag ÄR såå nyfiken.
Nyfiken på vem DU är som läser min lilla blogg! Vad du tycker och tänker..etc.etc


Ännu en rubrik

"spänningar och stress" hör inte hemma i kören jag skrev om här under.. Härligt! Då måste jag lägga det åt sidan..

Har jag berättat att jag även har bokat in en sånglektion med nämnda? Näe, jag visste väl det!!

Jopp, det har jag gjort och glad och stolt över mig själv är jag för det..

Har lagt drömmarna om det stora genombrottet och uppträdande på de stora scenerna världen över åt sidan.. Nu vill jag bara sjunga och va´gla´Trallalala laaa..

Alltså, det har kostat på att ha haft en militärmusiker som far: musiken förmedlade han inbäddat i krav och prestation..

Minns en morgon i Oxelösund, jag satt vid köksbordet och min äldsta bror satt nertryckt i soffan i vardagsrummet.. Pappas militäriska stämma ekade och den var riktad till min äldsta bror: "sjung C-dur skalan".. Det drabbade ju inte mig, men jag kommer ihåg känslan, fast jag inte kan sätta ord på det..

 Jag minns de förhatliga fiollektionerna, orkestern med dirigent Phil- som tyckte jag var oduglig- kommer ihåg att jag satt och grät på en spelning för att en av mina undulater hade dött och han var bara så elak- usch!!

Sen fick han reda på att jag var dotter till... Då vände det och jag fick lite människovärde..

Jaja, ingen ide att vältra sig i taskiga barndomsminnen: Nu är nu och den tacksamhet jag känner idag skulle jag troligtvis inte känt om livet hade varit en mazurka på en räkmacka.

Så är det gott folk..






Må bra

Tralla la la laaa.. Jag är så gla´

Mmm, ska ju börja sjunga i kör igen och det ska bli så himmelens kul♥
 Så här står det på körledarens hemsida:


MÅ-BRA-KÖREN


är en liten kör där fokus ligger på att fånga de välgörande aspekterna i sången.

Prestationskrav, spänningar eller stress ska inte ha plats här.

 

Varje träff inleds med ca. en halvtimmes guidad meditation, avslappningsövning eller mjuk kroppsstretching.

Därefter värmer vi upp och sedan sjunger vi låten/låtarna som vi ska jobba med.   


 





Måndag

Sitter med ciggen i mungipan och lyssnar på Claptons Cocaine.. Känner mig som hälsan personifierad.

Tears in heaven
och jag har fimpat..Den är så fin. Livet är fint, så varför förstöra det kan man ju undra!?
Ska kanske damma av asken med Nicotin-tuggummi..

Tidigare i livet när jag har försökt att sluta, så har det alltid varit mitt i ett totalkaos, när livet i största allmänhet har varit...skit!!
Det har väl varit ett famlande efter en outalad vilja till förändring som jag inte har kunnat definiera ens för mig själv och livets kaos gav mig samtidigt en bakdörr för att INTE sluta..Öh!!
Vad tror ni Freud skulle sagt om den analysen??

I shot the sheriff och jag har tänt min fimp. Köksfläkten dånar, ballkongdörr´n står på vid gavel och jag fryser..

Men lite nyttig är jag; har precis ätit en tallrik fil med blåbär och krossade linfrön!

Och framförallt så är mitt liv ljusår från att kännas skit nu.. Hm, ska grunna på det där med tuggummina.. Man kan ju alltid sluta EN DAG I TAGET.

Nu ska jag stänga ballkongdörren, fläkten och gå ner till tvättstugan..

KRAM på er

Ellos

Jag har gett mig själv en välbehövlig känga..

Hej

  God morgon du sköna värld. En ny dag med nya möjligheter.

Nya val, svåra som lätta..

Gör något snällt mot dig själv idag! Sätt på dig stövlarna- ta en skogspromenad; och om du tror att du inte hinner så fundera över vad som kan hända om du låter disken eller dammsugaren stå..

Jag kan lova att det inte händer någonting. Dammtussarna kommer inte att hoppa upp och bita dig i knävecket.

Disken försvinner inte, den står kvar.

Och den kanske trötta och griniga försvinner bland höstlöven och förmultnar till ny näring.

Gör något annorlunda. Stäng av TV:n, datorn (men läs klart först!) Ta en god bok, lägg dig i badet..

Själv är jag utlämnad åt en dusch och det är svårt att läsa då... Men, man kan lägga sig i en renbäddad säng efter OCH ta fram den goda boken!

Det finns ju annat än skogspromenader och bad.. Inte vet jag vart din längtan dig bär; om det var 100 är sedan du var på travbanan för att tiden inte räcker till så är det läge nu. Tiden är bara ett ord och du har valmöjligheter att stuva om vad som ska rymmas i din egen tid.

Och hur tror jag att det går att stuva om tiden när någon kanske har 5 snoriga barn, en sjuk mamma, en hel lagård att ta hand om?? Tjae, stanna upp och krama en ko kan ju vara ett tips i ett sådant läge..

Inte vet jag!! Tjae, jag kunde ju fortsätta att skriva om att fastna i offerroller och vara i "stackars mig" rollen och inte se utanför sitt eget "uppoffrande", suga näring ur andra som förgås av skuldkänslor av att aldrig räcka till för martyren.. Men det tänker jag då inte göra.

Jag tänker stänga av datorn och gå och klia den morgontrötta katten bakom örat, väcka min älskling, sakta och varsamt

   Denna bild har inget med textens innehåll att göra.. Långsökt kanske ändock, med stövlarna på och en rejäl dos av barnasinne så kan denna dag bli en dag att berätta för barnbarnen.. Det blir vad du gör utavét.

Kram goa medmänniskor och Carpe diem


så kan det va..

"De tog sig in i köket- om det var tyskar eller ryssar vet jag inte" Kvinnans ansikte drar ihop sig i en smärtsam grimage. "Huset var nybyggt, vi hade höns och grisar"


Jag hade skyndat tillbaka till den här kvinnan för att hon skulle få mer utav min tid. Hon satt i morgonrock och ville inte klä på sig- "varför ska jag klä på mig? ska ändå gå och lägga mig"


"Vi var tvungna att fly ut genom fönstret en kväll". Hennes syskon flydde till Canada och hon hamnade i Sverige. "Jag skulle ha följt med!"

Hon tuggade sakta av maten hon hade fått uppvärmat i micron, pratade lite, grät mellan tuggorna.

Kände mig lite urlakad när jag gick därifrån.. Hon var "bara" i början av glömskan, kom inte ihåg att jag hade varit där på morgonen och gett´na medecin, men minnena från krigen satt som gjutet och saknaden likaså.

Alla mäniskor har en historia, referansramar för tänk och agerande.. Visst är de flesta hyftat socialiserade. Men under ytan kan finnas massor av ärr efter svek, besvikelser och förluster. De vaknar upp i annan förklädnad när vi står inför liknande händelser i livet och gör det hela svårt och hanterbar.

Det behöver inte vara en konkret händelse, det kan räcka med en rädsla för en repris för att hela registret av rädslor ska spelas upp.

När rädslan har greppat tag i en är det svårt att känna tillit.

Ibland kan jag själv förutsätta att saker och ting är eller kommer att bli si eller så just därför att så har det ju alltid varit.

Ja det har varit så mycket på sistone.. En kär liten gumma slutade sina dagar på jorden, ömt älskad av sina nära. Jag ska sjunga tillsammans med ett barnbarn; samtidigt som jag fick frågan så tonade Fred Åkerströms "Jag ger dig min morgon, jag ger dig min dag.." fram på radio.. Vi blev alldeles tysta och jag sa att de var svar nog.. Sjöng den på bröloppet i somras.

Sen ser vi fram emot att åka upp till Olga som fyller 21 i november.. Hipp, hipp hurra, vad tiden går.
    Saknar er.
Ha det så bra gott folk och var rädda om varandra


RSS 2.0